Kje ga najraje jedo?
Jogurtovo pecivo je priljubljeno v mnogih državah, še posebej na Balkanu: v Grčiji in Turčiji ga pogosto postrežejo ob posebnih priložnostih ali kot sladico po obroku. V zahodnih državah, kot so ZDA in nekatere evropske države, postaja vse bolj priljubljeno kot enostavna in zdrava sladica, ki jo lahko pripravimo sami doma.
Zakaj izbrati jogurtovo pecivo?
Jogurtovo pecivo je odlična izbira za vsakogar, ki išče enostavno in hitro rešitev za sladico. Sestavine so običajno enostavne in jih lahko najdeš v svoji kuhinji. Poleg tega jogurt doda pecivu vlažnost in bogat okus, kar zagotavlja, da bo vsak kos slastno sočen. Jogurtovo pecivo lahko zelo enostavno prilagodiš svojim željam – dodaš sadje, čokoladne koščke ali oreške, da ustvariš svoje edinstvene različice!
Osnovni recept za jogurtovo pecivo
Za začetek potrebuješ osnovni recept, ki ga lahko nato prilagodiš po svojih željah.
Sestavine:
• 1 skodelica jogurta (navadnega ali grškega)
• 1 skodelica sladkorja
• 4-5 razprškov BAM ekstra deviškega oljčnega olja v spreju
• 3 jajca
• 2 skodelici moke
• 1 pecilni prašek
• 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
• ščepec soli
Navodila:
Priprava pečice in pekača: Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač (24 cm) tako, da ga namastiš ali obložiš s papirjem za peko.
Mešanje sestavin: V veliki skledi zmešaj jogurt, sladkor in olje. Dodaj jajca in vanilijevo pasto ter vse skupaj dobro premešaj.
Suhe sestavine: V drugi skledi zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Nato počasi dodajaj suhe sestavine k mokrim in mešaj, dokler ne dobiš gladke zmesi.
Peka: Zmes vlij v pripravljeni pekač in peci 30-35 minut, dokler ne postane zlato rjave barve (lahko napraviš test z zobotrebcem: ko ga zapičiš v biskvit, mora priti ven čist; takrat veš, da je biskvit ravno prav pečen).
Ohlajanje: Pecivo ohladi v pekaču nekaj minut, nato ga previdno prestavi na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Različice jogurtovega peciva
Jogurtovo pecivo je izjemno vsestransko, zato ti ponujamo nekaj različic, ki jih lahko preizkusiš:
Jogurtovo pecivo z limono
Za osvežitev okusa lahko v zmes dodaš sok in naribano lupino ene limone. To pecivo ima osvežunočo citrusno noto, ki ravno prav zakislii.
Sestavine:
• 1 skodelica jogurta
• 1 skodelica sladkorja
• 1/2 skodelice olja
• 3 jajca
• 2 skodelici moke
• 1 pecilni prašek
• sok in lupinica 1 limone
• ščepec soli
Navodila:
Priprava pečice in pekača: Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač (24 cm) tako, da ga namastiš ali obložiš s papirjem za peko.
Mešanje sestavin: V veliki skledi zmešaj jogurt, sladkor in olje. Dodaj jajca in sok ter lupinico limone ter vse skupaj dobro premešaj.
Suhe sestavine: V drugi skledi zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Nato počasi dodajaj suhe sestavine k mokrim in mešaj, dokler ne dobiš gladke zmesi.
Peka: Zmes vlij v pripravljeni pekač in peci 30-35 minut, dokler ne postane zlato rjave barve oziroma, ko zobotrebec, ki ga zapičiš v biskvit, pride ven čist.
Ohlajanje: Pecivo ohladi v pekaču nekaj minut, nato ga previdno prestavi na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Jogurtovo pecivo s kakavom
Če si velik ljubitelj čokolade, lahko v osnovno zmes dodaš 1/3 skodelice kakava v prahu.
Sestavine:
• 1 skodelica jogurta
• 1 skodelica sladkorja
• 1/2 skodelice olja
• 3 jajca
• 1 3/4 skodelice moke
• 1/3 skodelice kakava v prahu
• 1 pecilni prašekŠčepec soli
Navodila:
Postopek je enak kot pri prejšnjih dveh različicah, z izjemo malce drugačnih sestavin in nekoliko manjšo količino moke.
Priprava pečice in pekača: Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač (24 cm) tako, da ga namastiš ali obložiš s papirjem za peko.
Mešanje sestavin: V veliki skledi zmešaj jogurt, sladkor in olje. Dodaj jajca in kakav v prahu ter vse skupaj dobro premešaj.
Suhe sestavine: V drugi skledi zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Nato počasi dodajaj suhe sestavine k mokrim in mešaj, dokler ne dobiš gladke zmesi.
Peka: Zmes vlij v pripravljeni pekač in peci 30-35 minut, do lepe zlatorjave barve.
Ohlajanje: Pecivo ohladi v pekaču nekaj minut, nato ga previdno prestavi na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Jogurtovo pecivo z jagodami
Dodaj sveže jagode ali zamrznjene jagode v osnovno zmes. Ta različica obogati sladico s slastno sadno noto in osveži tvoje pecivo.
Sestavine:
• 1 skodelica jogurta
• 1 skodelica sladkorja
• 1/2 skodelice olja
• 3 jajca
• 2 skodelici moke
• 1 pecilni prašek
• 1 skodelica svežih ali zamrznjenih jagod, narezanih na koščke
Navodila:
Postopek je enak kot pri osnovnem receptu, le da so tokrat v zmesi še sočne jagode.
Zakaj je jogurt odličen dodatek?
Jogurt je bogat z beljakovinami in probiotiki, kar pomeni, da je odlična izbira za zdravo prehrano ter uravnotežen življenjski slog. Uživanje jogurta lahko pripomore k boljšemu delovanju črevesja in krepi imunski sistem.
Poleg tega jogurt doda bogatstvo in kremasto teksturo, kar je pri pecivu ključnega pomena.
Kako ga servirati?
Jogurtovo pecivo lahko postrežeš na več načinov. Lahko ga okrasiš s posipom sladkorja v prahu, prelivom iz čokolade ali ga postrežeš s stepeno smetano. Za dodatno svežino lahko dodaš tudi sadje ali jagode. Odlično se poda tudi k skodelici čaja ali kave, kar je še posebej prijetno v zimskih dneh.
Jogurtovo pecivo je enostavna in slastna izbira za vse, ki radi pečejo. S preprostimi sestavinami in različnimi različicami lahko ustvariš nekaj res posebnega.